Sziasztok!
Bár több főétel, és sütemény recept is van a blogomon eddig még egy reggeli receptet se hoztam el nektek, legalábbis nem növényi alapokon, ezért úgy döntöttem, hogy egyet elhozok, vagyis inkább hármat. Másfél éve egy csapatépítés folyamán emlékszem azt mondtam az akkori főnökömnek, hogy sose ettem még jó zabkását, így nem is szeretem. Nem sokkal később szembe találtam magam Numbava (akinek ez úton is köszönöm, hogy elindított ezen az úton) instagram oldalán egy bejegyzéssel az éjszakáztatott zabkásáról, és bár nem voltam biztos a dolgomban elkészítettem, és láss csodát azóta tökélyre fejlesztettem a zabkása készítést, na meg a díszítést.Szóval nem is húzom tovább az időtök csapjunk bele.
1. Főtt zabkása
Hozzávalók:
♥fél bögre zabpehely (kb 50g)
♥fél bögre növényi tej
♥fél bögre víz
♥1/2, vagy 1 banán
Ekészítés:
A banánt összetörve egy kisebb lábasba helyezzük, majd hozzáöntjük a zabot, a tejet és a vizet és forralni kezdjük. 5-15 perc alatt sürű kevergetés mellett, számunkra megfelelő állagura főzzük (ki folyósabban, ki töményebben szereti), és már találhatjuk is.
2. Éjszakáztatott zabkása
Hozzávalók:
♥50g zabpehely
♥2 mokkáskanál chia mag
♥130 ml növényi tej
♥1/2 vagy 1 banán
Elkészítés:
Egy befőttes üvegben összekeverjük a száraz hozzávalókat majd hozzáadjuk a tejet és jól elkeverjük, majd lezárva a hűtőbe helyezzük az éjszakára ( vagy legalább 1-2 órára). Reggel egy tálban a banánt villával pépesre törjük, majd hozzáadjuk a hűtőben tárolt zabkását, jól összekeverjük és már lehet is a díszítést hozzá adni.
3. Mikrozott zabkása
Hozzávalók:
♥50g zabpehely
♥110-120ml növényi tej
♥1/2 vagy 1 banán
Elkészítés:
Egy tálban villával pépesre törjük a banánt, majd minden további hozzávalót hozzáadunk, és jól összekeverjük. Először egy percre rakjuk me a mikrohullámú sütőbe, majd kivesszük megforgatjuk és még 15-25 másodpercre berakjuk és kész is, jöhetnek a feltétek.
Mindemelett az összes recepthez lehet pluszokat adni, én például szeretem kakaóval fogyasztani őket, vagy épp a főzésnél áfonyát hozzáadni, hogy lilás színe legyen a kásának, de akár fehérje port is lehet hozzákeverni, ha valaki több fehérjét szeretne a reggelijébe. Amint láthatjátok a feltétek is kifejezetten sokszínűek lehetnek, sok féle gyümölcs közül választhattok, vagy akár csokoládék közül, különböző dió félékből, és persze granolákból puffancsokból is, de még akár magvajak közül is, de persze ha bármi más jutna eszetekbe előttetek a lehetőség, én általában ezek közül válogatok.
U.I.: A sorrendet azért állítottam össze így, hogy lássátok minél lejjebb haladunk a listán annál kevesebb kedvem van mosogatni és vagy elkészíteni a zabkásám, így ezzel talán segítek nektek is, melyik fér bele az időtökbe.